20-september 2021 Sneek

100% Lokaal opgewekte duurzame stroom uit een laadpaal. Hoe werkt dat?

Laadkracht levert 100% duurzaam lokaal opgewekte energie op de openbare laadpalen in de gemeente Súdwest-Fryslân. Hiervoor werken we samen met energieleverancier Energie VanOns. Het team van Laadkracht is op onderzoek uitgegaan om een aanvrager en aanbieder van lokale groene stroom goed in beeld te brengen.

De aanvrager aan het woord


We beginnen met een bezoek aan Tiete Sijens. Zij heeft afgelopen zomer via het aanvraagportaal www.regelmijnlaadpaal.com een aanvraag ingediend voor een laadpaal in de straat. “Ik rijd sinds kort een elektrische auto en heb geen eigen oprit. In de buurt was nog geen openbare laadoplossing dus heb ik het digitale formulier ingevuld”, vertelt ze.

“Niet veel later werd ik door een medewerker van Laadkracht gebeld met wat aanvullende vragen”, licht Sijens toe. “Er werd duidelijk aangegeven dat er eerst een schouw moest plaatsvinden en een verkeersbesluit moest worden genomen. In de tussentijd werd ik via de website op de hoogte gehouden over de status van mijn aanvraag.”

“Het hele proces heb ik als heel prettig ervaren en ook heel vlot. Het is ook leuk om op de website te zien wat de status van de aanvraag is en in welke straten er een aanvraag is gedaan. Dat de stroom 100% duurzaam en lokaal opgewekt is maakt het verhaal van elektrisch rijden uit een milieubewuste overweging helemaal af.”

Lokale duurzame energie opwekker in beeld

Stadsboerderij de Sibbe is een pionier op het gebied van duurzaamheid. De boerderij ligt op een steenworp afstand van de laadpaal van Tiete Sijens, waar de groene stroom wordt afgenomen. Op het dak van deze boerderij liggen 750 zonnepanelen die stroom leveren aan Energie VanOns. “Op jaarbasis leveren we zo’n 380.000 kWh stroom. In vergelijking is dit voldoende voor ongeveer 120 huishoudens” vertelt Johannes Lankester, die samen met zijn vrouw Herma Lenten eigenaar is van de boerderij.


“Ons doel is om op duurzame wijze jong en oud te inspireren om het klimaat minimaal te belasten. We willen de mensen bewust maken van al het moois wat de planeet te bieden heeft en dit leren waarderen. De zonnepanelen en de samenwerking met Energie VanOns zijn hier een belangrijk onderdeel van. Het mooie ervan is dat de opbrengsten weer worden besteed aan duurzame projecten in de eigen buurt”.

Energie VanOns

“Wij zijn al vanaf het begin betrokken bij Energie VanOns. Vanuit Energie VanOns ontvangen wij een Garantie van Oorsprong (GvO) voor de opgewekte stroom. Een GvO is een digitaal certificaat waarmee bewezen wordt dat stroom op een groene (dus duurzame) manier is opgewekt. We maken gebruik van elkaars kennis. Deze deel ik graag met de andere coöperaties die zelf energie willen opwekken door middel van zonnepanelen. Vaak is het gewoon een kwestie van doen” sluit Johannes af.   

Woont u in gemeente Súdwest-Fryslân en bent u geïnteresseerd in een openbare laadoplossing bij u in de buurt? Kijk naar de mogelijkheden op www.regelmijnlaadpaal.com.


23 april 2021, • Súdwest-Fryslân

Wethouder Mark de Man en Jacob de Graaf van Laadkracht B.V. onthullen de openbare laadpaal. FOTO GEMEENTE SÚDWEST-FRYSLÂN

Eerste laadpaal in Súdwest-Fryslân in gebruik genomen


Vanaf vrijdag is het mogelijk voor inwoners van Súdwest-Fryslân en mensen die in Súdwest-Fryslân werken om een openbare laadpaal bij de gemeente aan te vragen. De eerste laadpaal is vrijdagochtend onthuld door wethouder Mark de Man en Jacob de Graaf van Laadkracht B.V., in de Sneker wijk Sperkhem.

De laadpalen in de gemeente hebben een speciaal ontwerp. „De paal is geïnspireerd op een meerpaal en symboliseert de grote affiniteit met watersport in de gemeente”, legt De Graaf uit. Wethouder De Man is blij met de samenwerking met het bedrijf. „Waar sommige andere Friese gemeenten nog in de verkenningsfase zitten, plaatsen wij al de eerste openbare palen. Zo kunnen we onze inwoners vanaf nu echt stimuleren om elektrisch te gaan rijden.”

Laadpaal aanvragen

Mensen met belangstelling voor een openbare laadpaal kunnen via www.regelmijnlaadpaal.com gratis een aanvraag doen, melden beide partijen in een persbericht. „De behoefte is groot. We zijn vandaag officieel begonnen, maar de afgelopen tijd kregen we al 31 aanvragen,” zegt De Man.

Een aanvraag wordt door Laadkracht en de gemeente samen behandeld en moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er binnen 250 meter geen andere openbare laadpaal staan en moet het technisch mogelijk zijn: er moet een kabel van Liander in de buurt liggen. Als de locatie geschikt is, wil het bedrijf binnen zes tot tien weken een laadpaal plaats

23 april 2021, • Súdwest-Fryslân

Aanvrager van eerste openbare laadpaal verrast door snelle plaatsing openbare laadpaal

De heer Hettinga was blij verrast nadat hij was gebeld om aanwezig te zijn bij de onthulling van de eerste laadpaal.

Hij antwoorde: "nu al...?!"

Voorheen moest de heer Hettinga meer dan 250 meter lopen om de auto op te halen van een openbaar laadpunt. Nu staat de laadpaal letterlijk om de hoek.

Johan Visser die verantwoordelijk is voor het plaatsen en aansluiten van de openbare laadpaal was blij met deze reactie. Dit is exact wat we met Laadkracht B.V. willen bereiken, een snellere doorlooptijd.

De heer Hettinga is niet alleen de eerste aanvrager van de laadpaal hij is ook de eerste bewoner die de openbare laadpaal in gebruik neemt, na het stekkeren wordt er namens Laadkracht B.V. een bos bloemen overhandigd.

23 april 2021, • Súdwest-Fryslân

Freonen-gemeente Súdwest-Fryslân koploper: inwoners kunnen gratis laadpaal aanvragen

Vanaf vandaag kunnen inwoners en mensen die in Freonen-gemeente Súdwest-Fryslân wonen en werken een openbare laadpaal bij de gemeente aanvragen. Tot nu toe staan er zeventig laadpalen in de gemeente, maar de gemeente wil dat dit er veel meer worden. Súdwest-Fryslân heeft zo’n 500 locaties op het oog. Laadkracht B.V., een Freon fan Fossylfrij Fryslân, gaat de laadpalen plaatsen. De samenwerking werd vanochtend symbolisch bezegeld door Siebert van der Veen van Laadkracht B.V. en Bouwe de Boer, projectleider van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. Van der Veen overhandigde hem een beeldje met de tekst ‘Samen duurzaam op weg’, als symbool van de duurzame samenwerking.

Laadkracht B.V. is trost lid van Freon fan Fossylfrij Fryslân

23 april 2021, • Súdwest-Fryslân

Eerste kWh van Energie VanOns afgenomen op openbare laadpaal in Súdwest-Fryslân

Vanaf vrijdag is het mogelijk voor inwoners van Súdwest-Fryslân en mensen die in Súdwest-Fryslân werken om een openbare laadpaal bij de gemeente aan te vragen. De stroom die wordt geleverd is 100% duurzame stroom uit de regio.

Het was voor Norbert Buiter van Laadkracht logisch om duurzame stroom uit de regio in te kopen bij Energie VanOns. Zo blijft het geld in de regio en helpen we samen om elkaars doelstelingen te behalen.

Buiter overhandigde directeur Jaap Hoeksema een beeldje met de tekst 'Samen duurzaam op weg' als symbool van de duurzame samenwerking.



DIC Laadsystemen overhandigt de eerste openbare laadpaal aan Laadkracht

Directeur Raymond Deurloo van DIC Laadsystemen overhandigde vrijdag 23 april de eerste openbare laadpaal aan Paul Swarts van Laadkracht. Na een intensieve periode van voorbereiding is de "Meerpaal" gereed om geplaatst te worden. „De paal is geïnspireerd op een meerpaal en symboliseert de grote affiniteit met watersport in de gemeente”. De meerpaal onderscheid zich doordat de mast van het verkeersbord geïntegreerd zit in de laadpaal. Deze openbare laadpaal wordt volledig in Nederland geproduceerd.

De Meerpaal biedt nog meer innovatieve oplossingen, daarvan houden wij u op de hoogte.